12 сәуір – ҚАЗАҚСТАН ҒЫЛЫМ ҚЫЗМЕТКЕРЛЕРІНІҢ КҮНІ
KazNARU МАҚТАНЫШЫ
СЕРИКБАЕВА АСИЯ ДЕМЕУХАНҚЫЗЫ
Биология ғылымдарының докторы, биология профессоры, Қазақстан Республикасының Ұлттық аграрлық ғылым академиясының Корреспондет мүшесі.
1982 жылы С.М.Киров атындағы Қазақ мемлекеттік университетінің химия факультетін бітірген. Мамандығы-химия, біліктілігі-химик, химия оқытушысы.
ҒЫЛЫМИ БАҒЫТЫ
Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу. 6 жобада жетекші:
●«Инновациялық технология бойынша бие және түйе сүтінің құрғақ ұнтағынан лактоферрин өндіруді ұйымдастыру» (АРР-88О-16/0729Р, АҒҚТ), оны Ғылым және коммерцияландыру жөніндегі халықаралық кеңес грант алушы ретінде аға ғылыми қызметкерлер топтарының (АҒҚТ)/кіші ғылыми қызметкерлер топтарының гранттық бағдарламасы бойынша өтінімдерді конкурстық іріктеу хаттамасы негізінде іріктеп алды (GMNS) (2016 жылғы 04 қарашада) жоба басшысы (сомасы 230000,0 мың теңге).
●055 «Ғылыми және / немесе ғылыми – техникалық қызмет» 101«Ғылыми зерттеулерді гранттық қаржыландыру: басымдық: шикізат пен өнімді терең өңдеу. Кіші басымдық бойынша: өнімді қайта өңдеу технологиялары. Жобаның атауы: «Түйе сүтінің негізінде функционалдық мақсаттағы жаңа пробиотикалық өнімдерді алудың биотехнологиялық негіздері» 2012 – 2014 ж., жоба жетекшісі. 50000,0 мың теңге сомасына
●Жоба жетекшісі, тақырыбы: «Ет және ет-өсімдік консервілерін өндіру үшін түйе етін қайта өңдеудің ресурс үнемдеуші технологияларын енгізу» - Ғылым комитетінің «Ғылым қоры» АҚ-да ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыруға арналған конкурс. Жобаны іске асыру 145-16-МК №2 02.12.16. (сомасы 158000,0 мың теңге, 2016-2018)
Жоба жетекшісі, тақырыбы: «Сиыр сүтіне негізделген функционалдық өнімдерді өндіру процестерін жаңғырту» - Ғылым комитетінің «Ғылым қоры» АҚ-да ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыруға арналған конкурс (0337-17-ГК. №11 03.12.17 – ГК 341 142, 0 мың тг сомаға, 2017-2019).
●«Шикізат бірлігінен дайын өнімнің ассортиментін және шығуын кеңейту, сондай-ақ өнім өндірісіндегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында а/ш шикізатын терең өңдеудің ғылымды қажетсінетін технологияларын әзірлеу» ғылыми-техникалық бағдарламасы шеңберінде жоба.16 «Халал» стандарттарын пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу технологияларын әзірлеу, жоба жетекшісі, 54 090 030 тг сомаға (2021-2023).
●2024-2026 жылдарға арналған ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландырудың неғұрлым перспективалы жобаларын гранттық қаржыландыруға арналған Конкурс. Жобаның тақырыбы: «Бие сүтінен емдік-профилактикалық өнімдер өндіру», жоба жетекшісі, 350,0 млн.тг., жоба.16. «Халал» стандарттарын пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу технологияларын әзірлеу.
Жоба орындаушысы:
●«2008-2011 жж. FAO және FIL/IDF талаптары бойынша түйе сүтінен жасалған ұлттық өнімдердің технологиясын жетілдіру және нормативтік құжаттарды әзірлеу».
ҒЗЖ (шаруашылық келісім-шарт және т. б.) орындауға қатысу - Жетекші:
●019 бағдарламасы -Ақтөбе облысы бойынша «Бие сүтін қайта өңдеу бойынша инновациялық технологияларды енгізу» 5000,0 мың теңге сомасына, 2017-2018.
●019 бағдарламасы - Жамбыл облысы бойынша «Бие сүтін қайта өңдеу бойынша инновациялық технологияларды енгізу», сомасы 3750,0 мың теңге, 2017.
●019 бағдарламасы - Оңтүстік Қазақстан облысы бойынша «Құрғақ сиыр сүтін өндіру бойынша технологиялық процестерді енгізу және тарату»– 42 850,0 мың теңге, 2018.
ҒЫЛЫМИ ЖЕТІСТІКТЕРІ
Web of Science немесе Scopus деректер базасы бойынша Хирш индексі – 8
Патенттер саны –25
200-ден астам ғылыми жұмыстар жарияланды, оның ішінде.:
Оқулықтар:
●Баранов Ю.C., Серикбаева А.Д.,Бупебаева Л.К. «Контроль микроколичества пестицидов в продуктах питания и объектах окружающей среды». Алматы, «Еверо»,2015. 189стр. 11,75п.л.
●Isam T. Kadim, Gulzhan Raiymbek, Assiya Serikbayeva «Laboratory manual for food analysis» Almaty «Еверо», 2015 г. – 120 стр.8п.л.
Ғылыми ұсыныстар:
●А.Д.Серикбаева., А.Т.Қожабергенов, К.А.Мырзабек, С.Н.Саримбекова, Г.Қ.Темирова. Техническая инструкция «Технология получения сухого молока» зарегистрировано в отделе учебно – методической работы КазНАУ №2048 от 05.02.2019г. ИП «Ережепова».–30 с. 1,9 п.
●А.Д.Серикбаева., А.Т.Қожабергенов, К.А.Мырзабек, С.Н.Саримбекова, Г.Қ.Темирова «Құрғақ сүт өндіру технологиясы» Техникалық нұсқау. ҚазҰАУ оқу әдістемелік жұмыстар бөлімінде тіркелді №2047, 05.02.2019 ж. ИП «Ережепова».–30 б.2,3т.б.
●А.Д.Серикбаева., А.Т.Қожабергенов, К.А.Мырзабек, С.Н.Саримбекова, Г.Қ.Темирова Техническая инструкция «Оценка качества молока и молочных продуктов» Зарегистрировано в отделе учебно – методической работы КазНАУ №2045 от 05.02.2019г. ИП «Ережепова».–30 с.1,9 п.л.
●А.Д.Серикбаева., А.Т.Қожабергенов, К.А.Мырзабек, С.Н.Саримбекова, Г.Қ.Темирова Техникалық нұсқау «Сүт және сүт өнімдерінің сапасын бақылау» ҚазҰАУ оқу әдістемелік жұмыстар бөлімінде тіркелді №2046, 05.02.2019 ж. . ИП «Ережепова».–51 б. 3,2т.б.
Серикбаева Асия Демеуханқызының өзінің ғылыми мектебі қалыптасқан. Оның жетекшілігімен 2 кандидаттық диссертация қорғалды, 4 PhD дайындап шығарылды. Шәкірттері әр салада абыройлы еңбек етеді.
МАРАПАТТАР, КӨТЕРМЕЛЕУЛЕР
●Қазақстан Республикасының Білім беру саласындағы ерекше еңбегі үшін «Білім ісінің құрметті қызметкері» төс белгісімен марапатталды», 25.11.2015. (министр А.Сәрінжіпов);
●«Еңбек ардагері» , ҚазҰАЗУ (18.11.2015 ж.)
●Мемлекеттік грант иегері «Жоғары оқу орнының үздік оқытушысы» - 2017 ж.
●«Құрметті ардагер» ҚР АШМ (27.12.2018);
● ҚР АШМ «Ұлттық аграрлық ғылыми-білім беру орталығының «Аграрлық ғылым мен жоғары білім саласының алдына қойылған міндеттерді шешуге кәсіби және жеке үлесі үшін «Құрмет грамотасымен» марапатталды. (басқарма төрағасы Т. Рахымбеков2019);
●ҚР АШМ «Құрметті ардагері» (2019 жыл).
●Қазақстан Республикасының ғылым саласындағы ерекше еңбегі үшін «Ғылымды дамытуға сіңірген еңбегі үшін» Қазақстан Республикасының Ғылым және жоғары Білім Министрлігі. (Аппарат басшысы Б.Төкежанов).11.04.2023.
№0336
KazNARU Баспасөз қызметі