- Биотехнолог инженері;
-биотехнолог-өсімдік шаруашылығы бойынша селекционер;
-бал шаруашылығы бойынша биотехнолог-селекционер;
- өндірістік процестер биотехнологиясы:
- сүт және сүт өнімдерін өңдеу бойынша;
- ет және ет өнімдерін өңдеу бойынша;
- алкогольді және алкогольсіз сусындарды өндіру;
- ашытқы дақылдарын өндіру биотехнологиясы;
- биотехнологиялық фармацевтикалық өндірістер;
- химия өндірісінің биотехнологиясы;
- сервистік-пайдалану жұмысы жөніндегі инженер;
- монтаждау-жөндеу жұмыстарының инженері;
- есептеу-жобалау жұмыстарының инженері;
-ғылыми зерттеу институттарындағы ғылыми қызметкер (ҒЗЖ).
Ғылыми-зерттеу институттары, жоғары оқу орындары, тамақ өнеркәсібі, фермерлік шаруашылықтар (мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы), фармацевтика және химия өнеркәсібі, экологиялық қызмет.
-Биотехнологиялық, биологиялық, медициналық, ауылшаруашылық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттары мен жоғары оқу орындары;
-тағам және қайта өңдеу, микробиология өнеркәсібінің өндірістік кәсіпорындары мен зертханалары;
- ауыл шаруашылығы кәсіпорындары;
- ботаникалық бақтар мен зоологиялық парктер;
- экологиялық қызметтер мен ұйымдар;
-ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау зертханалары.
-Бакалаврдың кәсіби қызметі биотехнологиялық процестерді басқару процесін жетілдіруге және биотехнологиялық өндірісте биотехнологиялық өнімнің сапасын бақылауға бағытталған;
-биотехнологияда қолдану мақсатында микробтық, өсімдік, жануар тектес биологиялық объектілер;
-биотехнологияда қолдану мақсатында органикалық және бейорганикалық текті биологиялық белсенді заттар, биотехнологиялық өнім өндірісін жүзеге асыру;
-биотехнология объектілерін өсіру және биологиялық іске асыру үшін қажетті жағдайлар жасау;
-биотехнологиялық өндірістің жекелеген кезеңдерін ұйымдастыру. микроорганизмдер, өсімдіктер және жануарлар көмегімен биотехнологиялық процестерді іске асыру үшін жағдайларды қамтамасыз ету;
-технологиялық режимдерді сақтау үшін жағдайларды қамтамасыз ету;
-биотехнологиялық өнімнің технологиялық сипаттамаларын жақсарту және биотехнологиялық өндіріс процестерінің тиімділігін арттыру үшін биотехнологиялық әдістер мен процестерді жетілдіру;
-биотехнологиялық процестерді әзірлеуге техникалық құжаттама жасау;
-зертханалық және өнеркәсіптік жағдайларда қолданылатын микроорганизмдердің, жасушалық дақылдардың және олардың көмегімен алынатын заттардың қасиеттерін зерттеуге арналған аспаптар мен жабдықтар.
Бағалау:
-азық-түлік өнімдерінің негізгі ингредиенттерін талдауды жүзеге асыру;
-шикізат компоненттерін және дайын өнімді анықтау;
-жаңа технологиялық процестерді әзірлеу және енгізу;
-микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы үшін бастапқы материалдарды зерттеу;
-қоршаған орта факторларының ең жоғары өнімділігіне қол жеткізу мақсатында микроорганизмдердің, өсімдіктердің, жануарлардың генотипіне әсерін зерттеу;
-микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясының ерекшеліктерін зерттеу;
-селекция үшін өсімдіктер мен жануарлардың әлемдік гендік қорын зерттеу;
-биотехнологиялық әдістерді енгізу арқылы селекциялық үдерістің тиімділігін арттыру және қарқындандыру.
Конструктивтік:
-өндірісті метрологиялық қамтамасыз етуді жүргізу;
-шикізат пен дайын өнімге стандарттарды жасау, оларды сертификаттармен қамтамасыз ету;
- мамандық бейіні бойынша жұмысшылар үшін жеке қорғану құралдарын таңдау.
-технологиялық процестерді зерттеу үшін өлшеу техникасын қолдану;
-электр техникалық құрылғылардың апатсыз жұмысын бақылау;
-өндірістік микроклиматтың параметрлерін, шаңдану және газдану деңгейін, шуды, дірілді, жұмыс орындарын жарықтандыруды өлшеу және бағалау.
Ақпараттық-технологиялық:
-машиналардың, аспаптардың және олардың бөлшектерінің эскиздері мен сызбаларын орындау;
- жалпы түрдегі сызбаларды оқу;
- жылу шығару қабілетін, жылу өткізгіштігін, жылу берілісін есептеу;
-кәсіпорындар мен әртүрлі ұйымдардың шаруашылық және коммерциялық қызметін талдау;
- маркетинг пен менеджменттің ақпараттық базасын талдау.
-Бітіруші жалпы мәдени, жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттер құрылуы тиіс;
-қазіргі заманғы биотехнологиялық процестермен байланысты барлық мәселелер бойынша құзыретті болу: биотехнологиялық өнім өндірісі, әр түрлі өндірістік және технологиялық міндеттерді шешу үшін микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы.