ҚазҰАЗУ | КазНАИУ | KazNARU
Биотехнология

Биотехнология саласында заманауи кәсіби дағдылары бар жоғары білікті кадрларды даярлау.

back blur blue element back blur blue element
Біліктілік пен лауазымдар тізбесі

- Биотехнолог инженері;

-биотехнолог-өсімдік шаруашылығы бойынша селекционер;

-бал шаруашылығы бойынша биотехнолог-селекционер;

- өндірістік процестер биотехнологиясы:

- сүт және сүт өнімдерін өңдеу бойынша;

- ет және ет өнімдерін өңдеу бойынша;

- алкогольді және алкогольсіз сусындарды өндіру;

- ашытқы дақылдарын өндіру биотехнологиясы;

- биотехнологиялық фармацевтикалық өндірістер;

-  химия өндірісінің биотехнологиясы;

- сервистік-пайдалану жұмысы жөніндегі инженер;

- монтаждау-жөндеу жұмыстарының инженері;

- есептеу-жобалау жұмыстарының инженері;

-ғылыми зерттеу институттарындағы ғылыми қызметкер (ҒЗЖ).

Кәсіби қызмет саласы

Ғылыми-зерттеу институттары, жоғары оқу орындары, тамақ өнеркәсібі, фермерлік шаруашылықтар (мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы), фармацевтика және химия өнеркәсібі, экологиялық қызмет.

Кәсіби қызмет саласы мен объектісі

-Биотехнологиялық, биологиялық, медициналық, ауылшаруашылық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттары мен жоғары оқу орындары;

-тағам және қайта өңдеу, микробиология өнеркәсібінің өндірістік кәсіпорындары мен зертханалары;

- ауыл шаруашылығы кәсіпорындары;

- ботаникалық бақтар мен зоологиялық парктер;

- экологиялық қызметтер мен ұйымдар;

-ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау зертханалары.

Кәсіби қызмет функциялары

-Бакалаврдың кәсіби қызметі биотехнологиялық процестерді басқару процесін жетілдіруге және биотехнологиялық өндірісте биотехнологиялық өнімнің сапасын бақылауға бағытталған;         

-биотехнологияда қолдану мақсатында микробтық, өсімдік, жануар тектес биологиялық объектілер;

-биотехнологияда қолдану мақсатында органикалық және бейорганикалық текті биологиялық белсенді заттар, биотехнологиялық өнім өндірісін жүзеге асыру;

-биотехнология объектілерін өсіру және биологиялық іске асыру үшін қажетті жағдайлар жасау;

-биотехнологиялық өндірістің жекелеген кезеңдерін ұйымдастыру. микроорганизмдер, өсімдіктер және жануарлар көмегімен биотехнологиялық процестерді іске асыру үшін жағдайларды қамтамасыз ету;

-технологиялық режимдерді сақтау үшін жағдайларды қамтамасыз ету;

-биотехнологиялық өнімнің технологиялық сипаттамаларын жақсарту және биотехнологиялық өндіріс процестерінің тиімділігін арттыру үшін биотехнологиялық әдістер мен процестерді жетілдіру;

-биотехнологиялық процестерді әзірлеуге техникалық құжаттама жасау; 

-зертханалық және өнеркәсіптік жағдайларда қолданылатын микроорганизмдердің, жасушалық дақылдардың және олардың көмегімен алынатын заттардың қасиеттерін зерттеуге арналған аспаптар мен жабдықтар.

Кәсіби қызмет түрлері

Бағалау:

-азық-түлік өнімдерінің негізгі ингредиенттерін талдауды жүзеге асыру;

-шикізат компоненттерін және дайын өнімді анықтау;

-жаңа технологиялық процестерді әзірлеу және енгізу;

-микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы үшін бастапқы материалдарды зерттеу;

-қоршаған орта факторларының ең жоғары өнімділігіне қол жеткізу мақсатында микроорганизмдердің, өсімдіктердің, жануарлардың генотипіне әсерін зерттеу;

-микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясының ерекшеліктерін зерттеу;

-селекция үшін өсімдіктер мен жануарлардың әлемдік гендік қорын зерттеу;

-биотехнологиялық әдістерді енгізу арқылы селекциялық үдерістің тиімділігін арттыру және қарқындандыру. 

Конструктивтік:

-өндірісті метрологиялық қамтамасыз етуді жүргізу;

-шикізат пен дайын өнімге стандарттарды жасау, оларды сертификаттармен қамтамасыз ету;

- мамандық бейіні бойынша жұмысшылар үшін жеке қорғану құралдарын таңдау.

-технологиялық процестерді зерттеу үшін өлшеу техникасын қолдану;

-электр техникалық құрылғылардың апатсыз жұмысын бақылау;

-өндірістік микроклиматтың параметрлерін, шаңдану және газдану деңгейін, шуды, дірілді, жұмыс орындарын жарықтандыруды өлшеу және бағалау.

Ақпараттық-технологиялық:

-машиналардың, аспаптардың және олардың бөлшектерінің эскиздері мен сызбаларын орындау;

- жалпы түрдегі сызбаларды оқу;

- жылу шығару қабілетін, жылу өткізгіштігін, жылу берілісін есептеу;

-кәсіпорындар мен әртүрлі ұйымдардың шаруашылық және коммерциялық қызметін талдау;

- маркетинг пен менеджменттің ақпараттық базасын талдау.

Дағды қалыптастыру

-Бітіруші жалпы мәдени, жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттер құрылуы тиіс;

-қазіргі заманғы биотехнологиялық процестермен байланысты барлық мәселелер бойынша құзыретті болу: биотехнологиялық өнім өндірісі, әр түрлі өндірістік және технологиялық міндеттерді шешу үшін микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы.

Білім беру бағдарламасының оқу жоспары

«6B05102 – Биотехнология» каз.docx

60.59 KB

6B05102-Биотехнология 2025.pdf

3675.914 KB
---------Chatbot---------
виртуальный помощник