Халықаралық жазғы мектебі-2025 бағдарламасының «Өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің инновациялық технологиялары»
бағыты бойынша тәжірибеге негізделген блоктың маңызды құрылымдық элементі - өндірістік бағыттағы көшпелі іс-шаралар болды. Шеберлік сабақтармен қатар бұл іс-шаралар бағдарламаның қолданбалы компонентін едәуір толықтырып, қатысушыларға тағам саласындағы заманауи өндірістік және ғылыми-зерттеу тәжірибелерімен тікелей танысу мүмкіндігін ұсынды.
Көшпелі сабақтарды ұйымдастыру мен үйлестіруді «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының қызметкерлері - аға оқытушы, PhD Жалелов Дулат Бейбітұлы Dulat Zhalelov, аға оқытушы, PhD Нұрдан Динаш Динаш Болпанова және өндірістік оқыту шебері Дадашова Руябза Руябза Аутова - кәсіби деңгейде жүзеге асырды. Бұл өз кезегінде барлық кезеңде өндірістік және ғылыми құрылымдармен өзара әрекеттесудің жоғары ұйымдастырылуын, мазмұндық тереңдігін және қолайлы жұмыс атмосферасын қамтамасыз етті.
Алғашқы көшпелі сабақ «Шин-Лайн» ЖШС өндірістік алаңында өтті - бұл отандық балмұздақ өндірісі нарығының көшбасшыларының бірі. Қатысушылар шикізатты қабылдаудан бастап дайын өнімді буып-түюге дейінгі бүкіл өндірістік циклмен нақты танысу мүмкіндігіне ие болды. Ерекше назар заманауи технологиялық желілерге, автоматтандырылған сапа бақылау жүйелеріне, гигиена мен қауіпсіздік стандарттарына, сондай-ақ логистика мен технологиялық үдерісті ұйымдастыру мәселелеріне аударылды.
Екінші көшпелі іс-шара «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Казнииппп Казнииппп базасында өтті. Бұл жерде Жазғы мектеп тыңдаушылары аграрлық шикізатты қайта өңдеу технологияларын жетілдіру және дайын өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыруға бағытталған қолданбалы зерттеулер жүргізіліп жатқан ғылыми ортаға енді. Іссапар барысында қатысушылар институттың ғылыми қызметінің басым бағыттарымен, технологиялық әзірлемелермен және жұмыс істеп тұрған зертханалармен танысты. ҒЗИ жетекші ғалымдары қазіргі зерттеу бағыттары туралы баяндап, институтта әзірленген өнім үлгілерін көрсетіп, қолданылып жатқан технологиялардың ерекшеліктеріне түсініктеме берді.
Көшпелі іс-шаралардың өткізілуі Халықаралық жазғы мектеп-2025 бағдарламасының қолданбалы бағытын айтарлықтай күшейтіп, теориялық білім мен тамақ өнеркәсібінің практикалық аспектілері арасындағы нақты байланысты қамтамасыз етті. Шеберлік сабақтар топтамасына қосымша ретінде көшпелі сабақтар қатысушылардың тағам технологиясы, ғылыми зерттеу және саланың инновациялық дамуы саласындағы заманауи үрдістерге сыни көзқараспен қарау қабілетін қалыптастыруға ықпал етті.
«Шин-Лайн» ЖШС ұжымына және «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты» ЖШС ұжымына мазмұнды ақпарат бергені, өндірістік үдерістер мен ғылыми әзірлемелерді көрсеткені үшін шын жүректен алғыс білдіреміз. Сіздердің қолдауларыңыздың арқасында жазғы мектеп қатысушылары өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің заманауи практикаларымен танысып, ғылым мен өндіріс арасындағы өзара әрекеттестіктің маңыздылығына көз жеткізді.